Wednesday, December 11, 2019

Metsän joulurauhaa Keskuspuiston portilla ti 17.12.

Metsän joulurauhaa Keskuspuiston portilla ti 17.12. klo 14

Puoluepoliittisesti sitoutumaton Ei enää palaakaan Keskuspuistosta -kansanliike, joka alkoi Meilahden koululla liikkeellelaittamastani nimilistasta, aloitti 2005 Meilahden asukasyhdistyksen, Mannerheimintie 71-79 asukkaiden ja Meilahden seurakunnan kanssa perinteen, jossa Urheilukadun päästä lähtevän polun varressa hiljennyttiin julistamaan metsälle joulurauhaa.

Aikaisempina vuosina perinteeseen on kuulunut Kannel-Kuoron mukana perinteisten joululaulujen laulaminen, tarjolla on ollut glögiä ja pipareita ja joulupukkikin on piipahtanut. Viime vuosina perinne on typistynyt yhden miehen kynttilämielenosoitukseksi järjestäjien pikku hiljaa ikäännyttyä pois riveistä. 

Alati, jo 60-luvulta kiistanalaisessa Keskuspuiston nurkassa alettiin juhlistamaan Metsän joulurauhaa kaavoitusuhkan jälleen aktivoiduttua 2005 kaavoituskatsauksessa. Aiemmin alueelle, joka toimii Keskuspuiston porttina ja jolla on ollut yksi Suomen kolmesta lehtonatan esiintymistä ja luontoarvoiltaan harvinaislaatuinen tervaleppäkorpi, oli suunniteltu mm. sairaanhoito-oppilaitosta ja syöpäsairaalan laajennusta.

Sytytän tänäkin vuonna kynttilän kallionkoloon n. 100 metrin päässä Urheilukadulta kunnioittaakseni puistoliikkeen poismenneiden veteraanien - kuten agronomi Vilho Ikkalan ja toimittaja Jussi Vapaasalon a.k.a. Tuck-munkin - muistoa. Haluan omalta osaltani myös muistuttaa paitsi Keskuspuiston, myös yleisemminkin kaupunkiluonnon arvosta: se ei ole vain kaavoitushankkeiden reservaattia, vaan se toimii ekosysteemipalveluna: hiilinieluna, melumuurina, ilmanpuhdistajana, lähiliikunnan ja luontosuhteen mahdollistajana, myös Helsingin merkittävimmän vihersormeksi nakerretun ekologisen käytävän porttina.