Thursday, May 7, 2020

Pasilan kivilinna

Kuulin vasta muutama vuosi sitten jo 90-luvulla rakentumaan alkaneesta ns. Pasilan kivilinnasta, joka on aivan kivenheiton päässä Ilmalan asemasta. Pasilan kivilinna on niin hyvin piilossa satunnaisilta ohikulkijoilta ja metsään maastoutunut, että vaikka olen jo 90-luvusta alkaen pyöräillyt ja juossut satoja kertoja siitä ohitse, en ole sitä koskaan huomannut. Ehkä tämä johtuu siitäkin, ettei se ole ihan varsinaisessa Keskuspuistossa. Tarkkaa paikkaa en aio paljastaa, sillä paikalla on jo nyt käynyt liikaa asiattomia.

Mikä sitten on Pasilan kivilinna? Sitä alkoi rakentaa asunnottomaksi jäänyt Kati Sinenmaa vuonna 1995, ja Sinenmaa itse asui tässä monumentissaan vuoteen 2008 asti, jolloin linnakkeen yhteyteen rakennettu mökki paloi. Liikennevirasto aitasi alueen vuonna 2016.

Sinenmaa on tällä rakennelmallaan ilmoittautunut Ite-taiteilijoiden kärkipäähän. Kyse on yhden yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytyneen protestista, jonka soisi jäävän ei vain Sinenmaan - joka edelleen käy paikalla lähes päivittäin - muistomerkiksi vaan myös ainutlaatuisena luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksen monumenttina paikalleen silloinkin kun Pasilan ratapiha-alue rakennetaan. Linna on myös harvinainen muistutus rakentamisesta, joka mukautuu luonnonolosuhteisiin eikä yritä tyrannisoida luontoa, muokata sitä tunnistamattomaksi ihmisen oletettujen tarpeiden mukaan.

Löysin itse linnoituksen useasta tietoisesta etsintäyrityksestä huolimatta vasta vuonna 2016, sattumalta kerran ohi juostessani silloin kun vielä minulla oli työhuone Kätilöopistolla. Saa nähdä, kumpi näistä rakennuksista pysyy kauemmin pystyssä; Kätilöopisto vai kivilinna. Kävin muutaman ystävän kanssa tutustumassa kivilinnaan viime keväänä. Tuolloin rakentaja sattui itse olemaan paikalla, ja hän päästi meidät sisälle ja hyvinkin vuolaasti esitteli rakennusta ja kertoili sen historiasta.

Linnanrakentaja Sinenmaa sanoo, että linna on monumentti siitä, mihin ihminen pystyy. Ainakin Kati Sinenmaa.


Linna on niin iso ja maastoonsa sopeutunut, että sitä on mahdoton vangita kokonaisuudessaan yksittäiseen kuvaan.

Eräänlainen Helsingin muotoiluvuoden 2012 varjo- tai antitapahtuma tämä kivilinna on. Todellista maan päällä olevaa, vaikkakin piilotettua eli undergroundin kiveenhakattu määritelmä.

Tässä rakentaja on dokumentoinut linnanrakennuksen vaiheita.


Tuon lautakehikon paikalla oli mökki, jossa Sinenmaa asui 13 vuotta. Se kuitenkin paloi 2008, ja sen alle Sinenmaa oli kaivanut jopa kellarin.