Tuesday, September 11, 2018

Viikko 36, osa IIB: urbaani luonto Helsingissä. Patterinmäki

Etätyöviikolla, miettiessäni minkä luontokohteen valitsisin säännölliseen seurantaani, sain samalla hyvän tekosyyn tutkia tarkemmin Laakson lisäksi toistakin lenkkimansikkapaikkaani, Pajamäessä sijaitsevaa Patterinmäkeä. Se on varsinaisen Pajamäen asuinalueen ja Pitäjänmäen juna-aseman välissä, ja jatkaa suoraan Talin ulkoilureitistöjä. Koska näkökulmani alueeseen on kuitenkin paljolti lenkkeilijän, joka ei näe puita metsältä, oli tullut aika astua syrjään reitiltä.

Patterinmäki on museoviraston suojelema ensimmäisen maailmansodan linnoitusalue, osana suunnilleen Kehä ykköstä myötäilevää linnoitusketjua. Uhkan sen luonnon- ja virkistysrauhalle muodostaa paitsi Jokeri ykkösen reitin vetäminen raiteille ja tunneliin Patterinmäen alta (jolloin tunnelin läntinen suuaukko tulisi ilmeisesti aika lähelle mäen länsi- ja lounaispuoleista vaahteralehtoa), myös uusin yleiskaava, joka tiivistäisi vanhaa Pajamäkeä Pitäjänmäentien varrelle metsään, joka on samaa yhtenäistä metsäaluetta kuin Patterinmäen ulkoilualuekin.

Miksi sitten Patterinmäki kannattaa suojella, paitsi mainituista museaalisista syistä? Kulttuuri- tai ainakin paikallishistoriallinen erikoisuus on myös Aurinkokunnan pienoismalli, jonka aurinko sijaitsee Patterinmäellä, ja planeettoja ainakin Jupiteriin asti. Alueella on kallioketokasvillisuutta, ja kalliokedot ovat hyvin harvinainen luontotyyppi. Toiseksi vaahterametsät itsessään ovat suojelukohteita. Patterinmäelle on aivan viime vuosina majoittunut myös liito-orava, ja alueelta löytyy alueellisesti uhanalaisia kasveja - kuten ketonoidanlukko ja ahokissankäpälä - ja valtakunnallisesti silmälläpidettäviä lajeja - kuten ketoneilikka ja kellotalvikki.

Syyskuun alku ei valitettavasti kukkivia kasveja etsivälle, vasta luontokartoittajan uran alkuvaiheessa olevalle ole mitenkään kiitollisinta aikaa, joten huomattava osa mainituista kasveista jäi tällä erää kirjaamatta. Palataan asiaan sitten ensi kesäkuussa. Opiksi reissu kuitenkin oli, sillä mikään muu ei harjoita kasvientunnistuskykyä kuin kasvioppaiden kanssa havainnointi kaikessa rauhassa erilaisissa biotoopeissa.

Isomaksaruoho viihtyy täälläkin niin kuin Laaksossakin.

Kuka sinä olet, joka näin uljaasti julistat tuuleen? No ukontulikukkahan se.

Lieneekö tämä muinaista rantakivikkoa vaiko jääkauden kasaamaa muodostelmaa?

Tämä taitaa olla ranta-alpi.


Tämä eksoottinen ilmestys on epäilemättä keto-orvokki.


Yleisnäkymä Patterinmäen laelta.


Juoksuhaudat tarjoavat saniaisille oman kukkaruukun.

Kalliokieloja.

Patterinmäen länsi- ja luoteisrinteellä on vaahteralehto.
Ahomansikkaa täälläkin on, lehto kun on.
Kivikautinen asuinpaikka?
Tännekö asuntoja? Ei kiitos!