Friday, November 2, 2018

Viikko 44: eläinavusteisuuden ja kestävän kehityksen jäljillä

Urbaani luonto -kurssin vierailulla Liljendaliin, 
Malenan maatilalle todella päästiin sen ytimeenmitä 
Green care voisi määritelmällisesti olla. 
Malenan maatila myös osoitti alan käsitteistön ja menetelmien toimivuutta käytännössä  
Lähihoitaja ja useita muita tutkintoja itselleen hankkinut (mm. neuropsykiatrinen 
valmentajahevosterapeuttisosiaalipedagoginen ryhmäohjaaja jne). 
Malena Blomqvist hankki maatilan 2 vuotta sittenSiitä lähtien hänen ammatillinen 
elämänsä on koostunut neuropsykologisista tai -psykiatrisista haasteista kärsivien kouluikäisten hoitamiseen
Tai, kuten hän itse sanoieläimet hoitavat ja hänellä itsellään on aika helppoaMalenan ja eläinten hoiviin tullaan ilman diagnoosejaikään kuin tyhjinä tauluina

Malena havainnoi ja muodostaa käsityksensä terapioista ilman ennakko-oletuksia itse. Ainoa tarvittu esitieto on tieto potilaan mahdollisesta aggressiivisuudestajoka voisi 
muodostaa riskin eläinten kanssa toimiessaovathan eläimet arvaamattomiaeivät 
ymmärrä ihmisten diagnostiikkaa ja hevoset ovat vahvojakin 

Helppoa ei kuitenkaan ole toimeentulon kanssasillä Kela ei hyväksy eläinavusteisia terapioita korvattaviksi paitsi toimintaterapian osanaKäytännössä terapeutti Blomqvist elää kädestä suuhunmaksajanaan pääasiassa ne vanhemmatjoilla on tähän varaa.  Tällä hetkellä tilalla työskentelee Blomqvistin itsensä lisäksi yksi työharjoittelija. 

Blomqvist kuvasi kaikkien green caren ulottuvuuksien toteutuvan hänen työssään
yhteisöllisyydentoiminnallisuuden ja elämyksellisyydenUsein autistisille lapsille 
eläinten kanssa on helpompi opiskella sosiaalisen kanssakäymisen alkeita kuin 
ihmisten kanssasillä eläimillä ei ole taka-ajatuksia eivätkä ne arvosteleYhteisöllisyys voi toteutua myös eläinten kanssa
jolloin yhteisön muodostavat terapioitavaterapeutti ja eläimet

Toiminnallista eläinavusteinen terapia on, koska siinä tekemisen kautta kerätään 
Ratkaisukeskeinen terapia toimii erityisen hyvin hevosterapian kanssasiinä 
vahvistetaan toiminnallisuuden avulla käsitystä omista vahvuuksistaTätä toimintaa edustavat esimerkiksi eläinten harjaaminenvaljastaminenruokinta ja muut tallityötVarsinaisesti Malenan tila ei ole ratsutila. 

Menetelmiensä toiminnallisuutta Malena esitteli meillee käytännössäjakamalla 
opiskelijat muutaman hengen ryhmiinjoissa kaikki saivat harjata ja taluttaa hevosta.



Elämyksellistäkin toiminta varmasti on, ja jo paikka itsessään on elämys etenkin kaupunkilaisillejoilla ei ole aiempaa kokemusta eläintenhoidostaAinakin minulle oli elämys saada työskennellä hevosen kanssaTässä oppivat paitsi ihmisetmyös eläimetoman ryhmäni hoivaama Molly ei antanut vielä kaksi kuukautta sitten ihmisen kajota itseensäTilalla on toki muitakin eläimiämm. kolme koiraakolme lammastakaksi "mini"possua ja kanoja.



Edellämainitun kolmen Green care –peruspilarin lisäksi toiminta on dialogista: se perustuu vuorovaikutukseen ihmisen ja eläimen välilläSiinä myös opetellaan vuorovaikutuksen perustaitojajotka kantavat ihmistenkin välillä 

Kelan ja päättäjien tulisi ymmärtää eläinavusteisen toiminnan tuloksellisuus ja myöntää varoja nykyistä pitkäkestoisempiin terapiajaksoihinTuloksellinen sosiaalipedagoginen hevosterapia voi kestää useita vuosiavähintään kaksiToiminnan merkityksestä kertoo myös se, että tänne tulevat muualla ns. toivottomiksi tapauksiksi luokitellutjoita ei osata auttaa muin keinoin. Rohkaisenkin kaikkia päättäjiä vierailemaan Malenan maatilalla, jonka yhteystiedot löytyvät klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa:

Maatilavierailun lisäksi koulumme aloitti seuraavaa laajempaa opintokokonaisuutta "Kestävä elämäntapa". Tämä problematiikka aloitettiin johdattelulla siihen, mitä kestävä kehitys oikein on; vallitsevan YK:n määritelmän mukaan se on “maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet”. Se jakautuu ekologiseen, sosiokulttuuriseen ja taloudelliseen ulottuvuuteen. Nämä ulottuvuudet täydentävät käsitystä kestävästä kehityksestä mutta voivat toisinaan olla myös ristiriidassa keskenään: ajatellaanpa vain liikeyritystä, joka kyllä tuottaa voittoa mutta tämä tapahtuu työoloja ja luontoa riistämällä. 

Kestävän kehityksen problematiikkaan johdateltiin Heurekan näyttelyllä, jonne minä en päässyt ja ryhmätöillä mm. YK:n Agenda 2030 -tavoitteista. Lisäksi aloitimme moniosaisen kotitehtävän, jossa on tarkoitus tarkastella jonkin toimintayksikön - yksilön, yhteisön tai yrityksen - toiminnan kestävyyttä. Valitsin oman kotitalouteni, josta tietoja saa helposti; lisäksi tehtävä voi piiskata tekemään parannuksia omissa elintavoissa. Tehtävä sisältää viikottaisen läksyn, ja ehkä myös laiskanläksyn omalle kotitaloudelle. Tai ainakin se aiheuttaa itsetutkistelua; maailmantuskaa on jo ennestään niin paljon että se ei enää voi tästä lisääntyä.