Wednesday, August 29, 2018

Viikko 34: virtavesiä ja vieraslajeja

Toisella opiskeluviikolla tuoreessa muistissa oleva teoria yhdistyi käytäntöön. Tämä onkin paras tapa oppia. Ensin opiskeltiin lehtokasvillisuutta, ja sitten mentiin Helsingin luultavasti edustavimpaan lehtoon, Mustavuoreen, löytämään lehtokasvillisuutta sen luonnollisessa elinympäristössä. Kuten monenlaisia saniaisia ja myrkkymarjoja:


Harvinaisen hienon kotkansiipiesiintymän muodostama "metsä" metsässä, suojellussa lehdossa.

Pähkinäpensaita.

Mustakonnanmarja. Se on hyvin myrkyllinen.

Saatuamme maistiaisen lehdoista - mutta ei niiden myrkkymarjoista - kävimme tutustumassa Mustapuroon, joka on Marjaniemestä Puotinharjun ja Myllypuron kautta Kehä ykkösen alle virtaava puro, tai siis päinvastoin, koska sen lähde on jossain kehätien alla. Opimme, että tällaisen kaupunkipuron näennäisen "luonnonmukaisuuden" eteen tarvitaan inhimillisiä interventioita, esimerkiksi virtaaman parantamiseksi.



Näihin interventioihin sitten ryhdyimme seuraavana päivänä Virtavesien hoitoyhdistyksen johdolla: raivasimme puron varresta Marjaniemen siirtolapuutarhan kohdalta sinne pesiytynyttä runsasta ja kiusallista vieraslajistoa, kuten osmankäämiä ja jättipalsamia. Lisäksi kärräsimme puroon tonneittain isompia kiviä lisäämään puron virtausta houkuttelemaan taimenia, ja sitten puron pohjaan soraa laskemalla loimme mahdollisuuksia taimenen kutupaikoille. Toivottavasti taimenia tulee; poikasista näimme kyllä vilauksia.

Viikon lopuksi vielä jatkettiin vieraslajien opiskelua, niiden, joita näimme jo Mustapuroa ja vähän lisääkin.