Friday, September 25, 2020

Voimaa eläimistä ja metsästä Mäntsälässä

Suunnittelin työparini Paasosen Tanjan kanssa ammatillisiin opettajaopintoihini kuuluvan lähipäivän Mäntsälän Nummisissa. Tanja on perustanut sinne kotinsa yhteyteen eläintilan, jossa hän sekä opettaa eläinten hyödyntämisessä - tai oikeammin eläinten kanssa yhteistyössä tehdyssä - terapioissa, ja tarjoaa itse myös erilaisia terapiamuotoja. 

Kuten Tanja totesi, eläimet opettavat ihmisille oikeastaan enemmän kuin me kykenemme niille koskaan opettamaan. Opimme paitsi eläinten käyttäytymisestä, samalla itsestämme, ja se juuri onkin eläinavusteisen terapioinnin yksi tärkeimmistä tuotoksista. Kun eläimiin tutustuu niiden omilla ehdoilla, jättäen aloitteen eläimille itselleen, silloin yleensä eläimet voittavat melkein kenet tahansa omalle puolelleen. Ei mennyt kauaa kun lähes kaikki rapsuttelivat kahta aasia ja kolmea koiraa. 

Eläinten - kahden ihanan ja valtavan pyreneittenkoiran, yhden vilkkaan border collien ja aasien - kanssa tutustumisen jälkeen tutustuimme Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan retkiruokakurssilaisen näyttöön, ja iltapäivällä minä vein opiskelijaryhmämme metsään. Teetin heillä 5+5 minuutin hiljentymisharjoituksen, joka tuntui tenhoavan. 

Yksi päivän tärkeimmistä anneista, joka sopii yleistettäväksi mihin tahansa, on se, että kaikkein täyteläisimmistä, formatiivisimmista, moniulotteisimmista ja tärkeimmistä elämyksistä ei saa dokumenttia mukaan. Maisemasta otettu valokuva ei tee maiseman valolle oikeutta, eivätkä eläimet - kaksi valtavaa pyreneittenkoiraa ja kaksi aasia - mahtuneet kameraan. Usein kannattaa vain heittäytyä kokemaan ja jättää dokumentoiminen vähemmälle tai kokonaan välistä. Päivä jätti kuitenkin vahvoja mielikuvia ja pysyviä muistijälkiä. 

Alan uranuurtajan, Tanja Paasosen toimintaan voi tutustua klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa.