Wednesday, May 27, 2020

Uudenmaan ELY-keskus: Patterinmäen puita ei saa hakata



Helsingin hallinto-oikeus palautti 18.2.2020 Pajamäki-seura ry:n ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n toukokuussa 2019 jättämät toimenpidekieltohakemukset Uudenmaan ELY-keskuksen uudelleenkäsiteltäviksi. Perusteena oli, että ei voida olla varmoja siitä, etteikö Raide-Jokerin rakentamiseen liittyvät hakkuut hävittäisi tai heikentäisi alueella elävien liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkoja.

Uudenmaan ELY-keskus on tänään 27.5.2020 päättänyt hyväksyä Pajamäki-seura ry:n ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n vaatimukset ja kieltää Raide-Jokeria aloittamasta valmistelevia rakennustöitä Patterimäen (Pajamäen Patterimäenpuiston) alueella.

Taustaa tiivistettynä:

14.5.2019 Pajamäki-seura jätti Uudenmaan ELY-keskukselle toimenpidekieltohakemuksen koskien Raide-Jokerin valmistelevia töitä (=hakkuita)
4.6.2019 myös Helsingin luonnonsuojeluyhdistys (Helsy) jätti toimenpidekieltohakemuksen Uudenmaan ELY-keskukselle.
12.7.2019 Uudenmaan ELY-keskus hylkäsi toimenpidekieltohakemuksemme
15.7.2019 Pajamäki-seura valitti Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen yhdessä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.
19.7.2019 Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi välipäätöksellään valituksemme.
21.7.2019 Helsingin luonnonsuojeluyhdistys haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden välipäätökseen.
22.7.2019 Korkein hallinto-oikeus teki asiasta välipäätöksen ja määräsi alueelle toimenpidekiellon
18.2.2020 Helsingin hallinto-oikeus palautti asian Uudenmaan ELY-keskuksen uudelleenkäsiteltäväksi
27.5.2020 Uudenmaan ELY-keskus päätti hyväksyä Pajamäki-seuran ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen toimenpidekieltohakemukset ja päätti, että hakkuita ei saa aloittaa Patterimäkeä ympäröivässä metsässä.

Raide-Jokerin linjauksella ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee kaksi liito-oravan ydinaluetta ja lukuisia lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on Suomen luonnonsuojelulain ja EU:n luontodirektiivin nojalla kielletty, ja edellyttää ELY-keskukselta haettavaa poikkeamislupaa. Poikkeamisluvan ehdot ovat tiukat.

Terveisin
Pajamäki-seuran hallitus