Tuesday, February 11, 2020

Liito-oravaraportti Riistavuoresta ja siihen kytkeytyvistä Haagan metsistä


Haagassa, Vihdintien tuntumassa sijaitsee useitakin liito-oravan ydinalueiksi Helsingin tuoreessa, viime syystalvella (2018) ilmestyneessä liito-oravakartoituksessa tunnistettuja alueita. Tämän lisäksi havaintoja on niin kolopuista kuin pipanoistakin niin varsinaisen Riistavuoren alueella kuin keskemmällä asutustakin, nk. Haagan keskuspuistoksi kutsutulla alueella, joka kulkee Haagan poikki kaakko-luoteissuunnassa, miltei yhdistäen Mätäjokilaakson ja Keskuspuiston viherkäytävät.



Tein yhden esiselvityskäynnin lähinnä Lassilaa olevalla liito-oravan ydinalueella ja sen ympäristössä (lito-oravakartoituksen alue nro 7) 17.4.2019. Palasin alueelle koko päiväksi 29.4.2019. Tällöin omistin tarkimman katsauksen em. kartoituksessa potentiaalisimmaksi osoitetulle ydinalueelle 7; lisäksi kävin alueet 63 ja 64 varsin tarkasti lävitse. Lisäksi tein vielä yhden maastokäynnin varsinaiselle Riistavuoren alueelle, joka sijaitsee etelämpänä ja jossa liito-oravakartoitus löysi vain pari pipanapuuta. Tämän alueen tarkempi selvittäminen varsin kiireellisellä aikataululla on tärkeää erityisesti siksi, että Helsingin kaupunkibulevardisuunnitelmien toteutus alkanee täältä. Kävelin ja pyöräilin läpi kaksi kertaa myös niin sanotun Haagan keskuspuiston, jossa liito-oravakartoitus on löytänyt kaksi ydinaluetta; kyseisen kartoituksen ydinalueet 61 ja 62.

Ydinalueella 61 ja sen liepeillä on joitakin suuria kuusia, samoin ydinalueen 62 pohjoispuolella, Ohjaajantien kerrostalojen eteläpuolella. Nämä voisivat olla potentiaalisia liito-oravakuusia, mutta pipanoita en tältä alueelta löytänyt. Muuten “Keskuspuiston” alue on varsin avaran puistomaista, ei niinkään metsäistä, ja vaikka esimerkiksi haapoja alueella harvakseltaan kasvaakin, se ei vaikuttaisi kuuluvan liito-oravan ydinalueisiin, vaikka se sinänsä sille soveltuisikin ainakin läpikulkuun ja vierailukäynteihin.

Toisella maastokäynnilläni 3.5.2019 osoittautui, että alueella 7 oli useita runsaasti pipanoituja puita sekä jokunen kolopuu; lisäksi löysin kaksi runsaasti pipanoitua puuta alueelta 64. Lisäksi Aino Acktén puiston pohjoisosan halki kulkevan ulkoilupolun varsi, ydinalueen 62 ja Ohjaajantien kerrostalojen väliin jäävä alue näyttää korkean liito-oravapotentiaalin alueelta; siellä on paksujen kuusten keskittymä ja niiden läheisyydessä joitakin koivuja ja leppiä.
Ydinalueen 7 suurin potentiaali seurailee melko tarkoin junaradan alittavaa ulkoilutietä myötäillen; ulkoilutien länsipuolella vanhalla linnoitusalueella, teollisuusalueen eteläpuolella ja toisaalta ulkoilutien länteen, Vihdintielle kääntyvän mutkan jälkeen heti ulkoilutien pohjoispuolella. Siellä on vanhoja, todella jyhkeitä pipanakuusia ja vanhoja haapoja. Ulkoilupolun eteläpuoli ei näytä lainkaan niin potentiaaliselta; siellä valtapuu on mänty.



Pipanoita suuren kuusen juurella, vain muutama kymmenen metriä edellisestä lepästä pohjoiseen koordinaateilla N6678629 E382769.

Alueen 63 kuuluminen liito-oravan ydinalueisiin ei tullut maastokäynnin perusteella todennetuksi. Sen sijaan pienehkö suurten kuusien hallitsema notkelma eli alue 64 radan itäpuolella sisälsi kaksi runsaasti pipanoitua kuusta. Maastokäyntieni perusteella liito-oravaselvityksessä ydinalueiksi merkatut 7 ja 64 ovat olleet myös tänä keväänä liito-oravan käytössä; alue nro 7 on Pohjois-Haagan runsain liito-oravapuiden esiintymä. Liito-oravaselvityksen ydinalueiden ulkopuolella sijaitsevia liito-oravien käyttämiä puita en havainnut.

Kuusikko junaradan itäpuolella, vähän Pohjois-Haagan aseman eteläpuolella. 

Varsinainen Riistavuorenpuisto ei vaikuttaisi kaikkein liito-oravapotentiaalisimmalta alueelta; se on mäntyinen kangasmetsä, jossa lisäksi on koivuja ja leppiä. Kuusiakin on, mutta ei erityisen järeitä. Maastokäyntini 3.5. lienee liito-oravanjätösten havaitsemisen kannalta jo myöhään, siinä ja siinä rajalla.



Tyypillinen maisema Riistavuorenpuistosta.

Riistavuoren ja Haagan Keskuspuiston alueen pirstoo junarata monin paikoin. Huopalahden juna-asemalta länteenpäin junaradanvarren puuton alue on niin leveä että se muodostaa kulkuesteen liito-oraville, joten Pohjois-Haagan liito-orava-alueista liito-orava ei pääse Riistavuorenpuistoon paitsi aivan Vihdintien varren tuntumassa, jossa puuttoman radanvarsivyöhykkeen leveys on kapeimmillaan vain noin 50 metriä Google Earthin ilmakuvan perusteella. Sen sijaan radan jatko Pohjois-Haagan suuntaan ei muodosta kuin kapeimmillaan noin 25 metrin puuttoman alueen,  joka on kyllä liito-oravan ylitettävissä. Toinen aluetta pirstova tekijä on voimalinja, joka ei muodostane ylitsepääsemätöntä estettä liito-oraville.

Nyt tekemäni maastokäynti ei valitettavasti antanut Riistavuoren kuulumisesta liito-oravien ydinalueisiin sen enempää viitettä kuin muutaman kuukauden takainen liito-oravakartoituskaan, joka löysi Eliel Saarisen tien varresta liito-oravan jätöksiä ja oleskelukolon (eikä Eliel Saarisentien tienvarsipuisto Riistavuoren palvelukodin vieressä, Isonnevankujan varrella taas ole varsinaista Riistavuoren ydinaluetta). Toki Riistavuorenpuistolla on liito-oravalle ainakin siinä mielessä merkitystä, että se muodostaa vähintäänkin kulkuyhteyden Haagan potentiaalisimpiin liito-oravamaastoihin Pitäjänmäen liikenneympyrän kautta Talin ja Munkkivuoren ydinalueiden suuntaan. Vahvistetuille Eliel Saarisentien liitureille on vaikea nähdä muuta dispersaalia kuin Riistavuorenpuiston eteläosan läpi, ja sinne mainitun Pitäjänmäen liikenneympyrän kautta. Etäisyys Talin ja Munkkivuoren ydinalueilta on pienimmillään vain 35 metrin luokkaa Pitäjänmäen liikenneympyrän kautta Riistavuorenpuistoon ja liito-oravalle se ei ole tekemätön paikka.

VIITTEET:
Helsingin liito-oravakartoitus 2018. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2018:27. Esa Lammi ja Pekka Routasuo. Ladattavissa https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-27-18.pdf
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsy ry:n kommentti (Helsingin kaupungille, kaupunkiympäristön toimiala/Suvi Tyynilä) Vihdintien ja Huopalahdentien bulevardikaupungin luonnoksestä sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta
Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018. Luontotyyppien punainen kirja, osa 2: luontotyyppien kuvaukset. Suomen ympäristö 5/2018, Tytti Kontula ja Anne Raunio (toim.)