Wednesday, October 9, 2019

Selvitykseni Särkjärven valuma-alueesta

Koko raportin Loviisan ja Lapinjärven rajalla sijaitsevan Särkjärven valuma-alueen selvityksestäni voi lukea klikkaamalla tämän bloggauksen linkkiä. Tässä tiivistelmä selvityksestä.

Tehtävänäni oli Särkjärven hoitoyhdistykseltä saamani tehtävänasettelun mukaisesti selvittää Loviisan ja Lapinjärven rajamaastoissa sijaitsevan Särkjärven valuma-alueen tilannetta. Aivan erityisesti huomioitavia olivat metsätalouden mahdolliset vaikutukset valuma-alueen ravinteisuuteen.

AINEISTO
Selvityksen tausta-aineistona on tuoreehko (2017) Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ympäristönhoitoyhdistyksen vedenlaatuselvitys. Sen mukaan Särkjärven vedenlaatu on pääosin erinomainen eli hyvin vähäravinteinen. Lisäksi käytettävissäni ovat olleet Metsäkeskuksen metsänkäyttöilmoitukset viimeisen 10 vuoden ajalta. Kartta-aineisto perustuu vuoden 2015 tietoihin, ja sen jälkeen muutoksia on tapahtunut maastotyypeissä. Esimerkiksi joitakin kartan osoittamia soita ei enää ole olemassa metsätalouden takia. Samaten maastoon on ilmaantunut uusia metsäautoteitä ja ojia. 

PERUSTIETOJA SÄRKJÄRVESTÄ JA SEN VALUMA-ALUEESTA
Särkjärven pinta-ala on noin 215 hehtaaria ja valuma-alueen pinta-ala em. selvityksen mukaan on reilu tuplasti järven pinta-ala eli 455 ha. Särkjärveen laskevia jokia, puroja ja ojia tiedetään 10. Tämän selvityksen tarkoituksena on tuottaa mm. ajankohtaista tietoa siitä, missä näistä lasku-uomista on edelleen virtausta, ja virtaako Särkjärveen mahdollisesti muitakin (kenties uusia) uomia, joita ei tunneta.

Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ympäristönhoitoyhdistyksen vedenlaatuselvityksen kartta antaa osviittaa valuma-alueesta, mutta on varsin yleisluontoinen, ja tässä selvityksessä valuma-alue on jaoteltu tarkemmin laskujokien mukaan. Olen karttateknisistä syistä päätynyt jaottelemaan valuma-alueen Särkjärven itäisiin ja toisaalta pohjois-luoteisiin valuma-alueisiin; eteläisen valuma-alueen olen tässä jättänyt vaille tarkempaa tarkastelua sillä se on hyvin pieni eikä sillä ole omaa lasku-uomaa.

Tutkimistani valuma-alueista laajimmat sijaitsevat Särkjärven itäpuolella. Niistä laajin on Koivulohkon valuma-alue (n. 120 ha), seuraavaksi Pitkäjärven (n. 100 ha) ja sitten Mustapohjan valuma-alue (n. 53 ha). Pohjoisen ja luoteen valuma-alueet ovat suhteellisen tasakokoisia: pohjoinen valuma-alue n. 32 ha, Råkullan valuma-alue n. 29 ha, Vilanbergetin valuma-alue noin 25 ha. Talluddenin valuma-alue on selvästi pienin niistä (n. 10 ha). Pinta-alojen mittaustekniikka perustuu alueen jakamiseen suunnikkaiksi Karttapaikka-sovelluksella, joten edellämainitut pinta-alat ovat suuntaa-antavia. 

YLEISTÄ SÄRKJÄRVEN METSÄ- JA SUOTYYPEISTÄ JA NIIDEN RAVINTEIKKUUDESTA

Kuivat kangasmetsät esiintyvät vähäravinteisella maaperällä, usein hiekkamaalla. Hiekkamaa pidättää huonosti sateita ja ravinteita. Metsätyypeistä niiden vastakohtana ovat lehdot ja lehtomaiset kankaat, ja ravinteikkuuden ja lehtoisuuden yksi indikaattorilaji on oravanmarja. Eniten Särkjärven valuma-alueella esiintyy metsätyypeistä kuivia tai kuivahkoja kanerva-puolukkatyypin vähäravinteisia kankaita.

Korvet ovat suometsiä, joissa varsin hapekas ja ravinteikas vesi liikkuu hitaasti. Rämeet taas ovat varsin niukkaravinteisia ja niissä niukkahappinen vesi seisoo; rämeitä Särkjärven valuma-alueelta en ole kyennyt paikantamaan. Indikaattorilaji vähäravinteiselle suolle ovat ruskorahkasammalet (Laine, Vasander 1989, 10), joita esiintyy yhtenäisinä mattoina rahkarämeillä (emt., 12). Särkjärven valuma-alueen suot ovat voittopuolisesti ruohokorpia, jotka ovat korpisoiden ravinteikkaimmasta päästä olevaa suotyyppiä. Ruohoisuus merkitsee suon kohtuullisen suurta ravinteikkuutta (Laine & Vasander 1989, 9; 17). 

YLEISTÄ JA TULEVAISUUDENNÄKYMIÄ

Oletetusta kymmenestä Särkjärven laskupurosta tutkin 7, joista kuudessa oli virtausta; lisäksi löysin uuden laskuojan koilliselta valuma-alueelta, metsäautotien eteläreunalta.
40 metrin korkeuskäyrä tuntuu muodostavan käytännössä usein vedenjakajan, jonka ylitse Särkjärven valuma-alue ei jatku. Särkjärven valuma-alueella on runsaasti soita, joista monen tila on muuttunut jopa viimeisen maastokartan tietojen eli 2015 jälkeen. Tähän liittyen on epäselvää, mitä tulee tapahtumaan Pitkäjärven valumalle; uuttuuko se kuivuneelle Ängesmossenin suolle vai tuleeko se mahdollisesti muodostamaan jossain vaiheessa uuden lasku-uoman pohjoiseen, esimerkiksi metsäautotietä seuraten, jolloin se yhdistyisi Mustapohjan valuma-alueeseen.

Metsätöitä on Särkjärven valuma-alueella tehty monin paikoin varsin lähellä, jopa vain muutamien kymmenien metrien päässä rantaa, ja Koivulohkossa jopa rantaan kiinni. Lisäksi moni metsätyöalue rajautuu johonkin Särkjärven laskujoista tai niiden sivuhaaroista, millä on pohjakerroksen puuttumisen kautta erosiivinen ja siten ravinteikkuutta lisäävä vaikutus.