Thursday, December 13, 2018

Kestävän kehityksen katselmus: tulokset

3. TULOKSET 
Sitran hiilijalanjälkilaskurin osoittama tulos osoittaa minulle yllättäenkin, että perheeni jätteiden aiheuttama hiilikuorma on hieman keskimääräistä vastaavankokoista perhettä suurempi siitä huolimatta että kierrätämme kaiken eikä laskuri kysynyt tarkempia tietoja jätekuormamme suuruudesta ja koostumuksesta. Tulos johtuu siitä, että kolmiportaisella asteikolla arvelin kotitalouteni jätteidentuotoksi "paljon", mikä on arvottava ja jopa moralistinen kategoria mutta sitä ei ole mahdollista avata millään tavalla. Siitä, että tuotamme omasta subjektiivisesta mielestäni liikaa roskia, ei voida päätellä, että tuottaisimme niitä enemmän kuin sellainen kotitalous, joka ei koe asiaa ongelmaksi. Emme punnitse roskiemme määrää eikä minulla ole vertailutietoa vastaavankokoisen kotitalouden jätekuormasta, joten oma subjektiivinen, huonoon omatuntoon ja tiedostavuuteen perustuva itsearvio mahdollisesti ja jopa luultavasti vääristää tulosta kannaltamme huonoon suuntaan.  

Asumisemme on hyvinkin ympäristöystävällistä - asumme kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostalossa, ja neliömetrejä on 18,2/asukas - ja liikumme bussilla, joskin paljon. Eniten karsittavaa tai parantamisen varaa lienee ruokailutottumuksissa, ja helpoimmin aikuisten ruokailutottumuksissa, etenkin isän, joka rakastaa jugurttia ja juustoa (jonka hän on jo lopettanut). Lapset kuluttavat leikkeleitä, eineksiä ja lihajalosteita, ja heidän ruokavalionsa eteen työtä olisi pitänyt tehdä määrätietoisemmin työtä alusta asti. Tosin tämä olisi edellyttänyt sitä, että vanhemmat olisivat näyttäneet parempaa esimerkkiä.  

Liikennepäästöt muodostavat kotitaloudessamme toisen suuren pääluokan ilman yhtään autoakin; niiden pienentämiseksi ainakin toisen meistä pitäisi pystyä lyhentämään työmatkojaan (tosin ennen opiskelujeni aloittamista bussimatkustelumme oli huomattavasti vähäisempää; työskentelin 1,7 km päässä, Porvoon sairaalassa jonne joko kävelin, pyöräilin tai juoksin).  

Laskuria voi kritisoida siitä, että se on epäjohdonmukainen, sekoittaen henkilökohtaista ja perhekohtaista kulutusta. Tämä vääristää laskelmaa. Esimerkiksi perheessäni vaimoni huolehtii lasten vaatetuksesta 99%, mikä vähentää omaa vaatteisiin kohdistuvaa kulutustani huomattavasti; toki tein arvioni kotitalous- enkä henkilökohtaisesti. Lisäksi laskuri vääristää puhtaasti subjektiiviseen arvioon perustuvien arviointikriteerien kohdalla, etenkin kun epäilen että huono omatuntoni panee minut liioittelemaan jätekuormaamme.